Kavme Nedir
Kavme, namazda rükudan kalkıp her aza yerleşecek şekilde dimdik durmak demektir. Rükudan kalkınca secdeye gitmeden önce iyice doğrulmak demektir.
Kavme, namazda rükudan kalkıp her aza yerleşecek şekilde dimdik durmak demektir. Rükudan kalkınca secdeye gitmeden önce iyice doğrulmak demektir.
Kavme namazın tadili erkanlarındandır. Tadil-i erkan, şafii ve maliki mezhepleri ile hanefi mezhebinden İmam-ı Ebu Yusuf 'a göre farzdır. İmam Azam ile İmam-ı Muhammed'e göre ise vaciptir.
Peygamber Efendimiz (S.a.v.), bir gün sahabilere;
“Hırsızların büyüğü kimdir bilir misiniz?” buyurdu. “Bilmiyoruz. Siz buyurun!” dediklerinde; “Hırsızların büyüğü, namazından çalandır ki, namazın erkanını tamam yapmaz” buyurdu.
Namazda rükuları, secdeleri, kavmeyi ve celseyi doğru ve düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Yani kavem yaparken; rüku’dan kalkınca tam dikilip, bir tesbîh miktarı kadar dimdik durulmalıdır.
Ebû Hureyre (r.a.) şöyle anlatmaktadır: “Hz. Peygamber bir gün mescide girdi, peşinden de bir adam gelerek namaz kıldı. Sonra gelip Hz. Peygamberi selamladı. O da selamını aldı ve ‘dön ve namazını yeniden kıl’ dedi. Bu durum üç kez tekrar etti, sonuncusunda şöyle buyurdu: ‘Namaz kılacağın zaman tekbir al, sonra Kur’an’dan bildiğin kolay gelen bir yeri oku, sonra rükûya eğil ve uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar rükûda kal. Daha sonra rükûdan kalk ve iyice doğrul. Sonra secdeye git ve orada uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar kal. Daha sonra iyice yerleşinceye kadar otur, sonra tekrar secdeye kapan ve orada uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar bekle. Bütün namazlarında böyle yap.” (Buhârî, Ezan, 95)