namaz
namaz sitesi menü

Abdestin Farzları

Abdest alırken özellikle abdestin farzlarını unutmamız gerekir, abdestin farzları yerine getirilmeden abdestimiz olmaz. Abdest alırken yapılan dört temel esasa abdestin farzları denir. Peki abdestin farzı kaçtır? Bu farzlar nelerdir?

"Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı meshedin, topuklarıyla beraber ayaklarınızı yıkayın..." (Maide suresi, 6. ayet)

REKLAM

Abdestin farzları nelerdir

1- Yüzü bir kere yıkamak (yüz, iki kulak memesi ve saç kesimi ile çene arasıdır),
2- İki kolu dirsekler ile birlikte bir kere yıkamak,
3- Başın dörtte bir kısmını meshetmek, yani yaş eli başa sürmek,
4- Ayakları yandaki topuk kemikleri ile birlikte bir kere yıkamak.

Saydığımız abdest uzuvlarından kol, yüz ve ayakları en az birer kere yıkamak farzdır. Nitekim üç kere yıkamış olursanız farzın yanında sünneti de ifa etmiş olursunuz. Abdestin fazları ile beraber, gusül abdesti ve teyemmüm hakkında Kur'an da Maide suresinin 6. ayetinin meali tam olarak şu şekildedir.

"Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz."

Dört mezhebe göre, abdestin farzları

Hanefi mezhebinde:

1- Yüzü, bir kere yıkamak. Yüz, iki kulak memesi ve saç kesimi ile çene arasıdır. 
2- İki kolu, dirsekleri ile birlikte, bir kere yıkamak. 
3- Başın dörtte bir kısmını mesh etmek, yani yaş eli başa sürmek. 
4- ki ayağı, iki yandaki topuk kemikleri ile birlikte, bir kere yıkamaktır. 

Maliki mezhebinde:

1- Niyet,
2- Yüzü yıkamak,
3- İki kolu yıkamak,
4- Başın tamamını mesh etmek, 
5- İki ayağı yıkamak,
6- Muvalat (ara vermeden, uzuvları peş peşe yıkamak),
7- Delk (yıkanan yerleri ovmak.)

Şafii mezhebinde:

1- Niyet,
2- Yüzü yıkamak, 
3- İki kolu ellerle birlikte yıkamak, 
4- Başın, az bir kısmını mesh etmek,
5- İki ayağı yıkamak,
6- Tertip (Sırayla yıkamak.)

Hanbeli mezhebinde:

1- Niyet, 
2- Besmele çekmek,
3- Yüzü yıkamak,
4- Ağzı yıkamak,
5- Burnu yıkamak,
6- İki kolu ellerle birlikte yıkamak,
7- Başın tamamını mesh etmek, (Kulaklar başa dahildir.)
8- İki ayağı yıkamak,
9- Tertip,
10- Muvalat.

Abdest uzuvları nelerdir

Maide suresinin 6. ayetinde belirtilen abdestin farzları ile temizlenen abdest organları yani abdestte yıkanması gereken uzuvlar fıkıh kitaplarına göre şöyle açıklanmıştır...

Yüz; dikey olarak alında saç bittiği yerden çene altına kadar, yatay olarak iki kulak yumuşakları arasında kalan kısımdır. Abdestin farzlarından biri, bu alanı yıkamaktır. Ağza ve burna su vermek, kulakların içini meshetmek ise sünnettir.

Kollar; parmak uçlarından dirseklere kadar olan kısımdır. Dirsekler bu azalara dahil olduğu için kolları bunlarla birlikte yıkamak farzdır.

Baş; kulakların üstünde kalan kısımdır. Bu âzayı ıslak elle meshetmek farzdır. Ancak ne kadarı ve ne şekilde meshedileceği hakkında mezheplerin görüşleri farklıdır. Hanefiler’e göre başın en az dörtte birini meshetmek farzdır.

Ayaklar; parmak uçlarından topuk kemiklerine kadar olan kısımdır.

 

İlginizi Çekebilir

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)