Teravih Namazı
Teravih namazı sünnet bir namazdır, hatta sünnet-i müekkede olarak Peygamber Efendimizin (S.a.v.) devamlı yaptığı bir namazdır.
Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur.
Teravih namazı evde de tek başına yalnız veya cemaatle kılınabilir. Ancak camide kılmak daha faziletlidir.
Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.
İmam-ı Azam hazretleri, "Teravih namazı sünnet-i müekkededir. Hz. Ömer, teravihin 20 rekat olarak cemaatle kılınmasını kendiliğinden ortaya çıkarmamıştır. O, elindeki sağlam esasa, yani Resulullahın sünnetine dayanarak emretmiştir" buyuruyor. (El-İhtiyar)
Hastalık veya yolculuk sebebiyle oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.
"Ramazan ayında inanarak ve sevabını umarak teravih namazı kılanın, günahları affolur." (Nesâi)
Teravih namazı kılınışı
Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitir namazından önce kılınır. 20 rekat kılınır. Makbul olanı, her 2 rekatta bir selam vermektir. Ancak 4 rekatta bir selam verilerek de kılınabilir.
Ayrıntılı olarak bakabilirsiniz; Teravih Namazı Nasıl Kılınır
Ramazanda teravihten sonra vitir namazını cemaatle kılmak büyük bir fazîlettir. Bu durum, Ramazan Ayı’na mahsustur. Vitir namazını Ramazan Ayı dışındaki günlerde cemaatle kılmak mekruhtur.
“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)