namaz
namaz sitesi menü

Sehiv Secdesi Gerektiren Haller

Sehiv Secdesi, bir namazın farzının tehiri yani geciktirilmesinden, vaciblerinden birinin yanılarak terk edilmesinden dolayı, o namazın sonunda yapılması gereken secdeye denir. Sehiv secdesini gerektiren durumlar vardır.

REKLAM

Sehiv secdesi yapmayı gerektiren haller

- Oturması lazım gelen yerde kalkmak. Kalkması gereken yerde oturmak.
- Sesli okuması icab eden yerde, yavaş okumak. Yavaş okuması gereken yerde, sesli okumak.
- Dua okunacak yerde, Kur’ân-ı kerîmden okumak. Kur’ân-ı kerîmden okunacak yerde dua okumak. Mesela, Fâtiha sûresi yerine Ettehıyyâtü düâsını okumak, Ettehıyyâtü okunacak yerde Fâtiha okumak gibi.
- Namazı tamamlamadan selam vermek.
- Farz namazların birinci ve ikinci rekatlerinde zamm-ı sûreyi okumayıp, üçüncü ve dördüncü rekatlerinde okumak.
- İlk iki rekatde, Fâtihadan sonra zamm-ı sûre okumamak.
- Bayram namazı tekbîrlerini terk etmek.
- Vitr namazında kunut duasını terk etmek.

Sehiv secdesi nasıl yapılır

Namazların son oturuşunda yalnız Ettehiyyatü okunarak sağ tarafa selam verdikten sonra, "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir. Sonra "Allahü Ekber" denilerek kalkılıp oturulur, tekrar "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" söylenir ve "Allahü ekber" diyerek kalkılıp oturulur. Bu oturuşta, "Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbena âtinâ, Rebbenâ firli" duaları okunarak önce sağa, sonra sola selam verilir. Buna sehiv secdesi denmektedir.

İlginizi Çekebilir

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)